Kwiaty: do tego eksperymentu najlepiej sprawdzą się białe kwiaty. Najczęściej używa się białych goździków, margaretek albo tulipanów.
Barwniki: wybieramy barwniki spożywcze w płynie. Najlepiej różne kolory, aby zabarwienie było ciekawie przedstawione na każdym kwiecie.
Przygotowanie: w podłużnych, średnio wysokich naczyniach czy wazonach przygotowujemy roztwór z wodą. Można dodać różne proporcje barwnika do wody, aby uzyskać odcienie o różnej intensywności.
Barwienie: przycina y łodygę każdego kwiatu i umieszczamy go w naczyniu z roztworem. Należy poczekać kilka godzin, aż kwiaty wchłoną barwnik. Im dłużej pozostawisz je w roztworze tym intensywniejszy będzie kolor.
Efekty: po kilku godzinach wyjmijcie kwiaty z roztworu i obserwujemy ich zmiany w kolorze. To doskonała okazja, aby porozmawiać z dziećmi o procesach chemicznych i biologicznych, które miały miejsce.
Komentarze (0)